ZGODOVINA KLUBA


 

V majhni vasici na jugovzhodu države v Dobovcu (200 prebivalcev), je nekaj nogometnih zanesenjakov spomladi leta1978 ustanovilo Klub malega nogometa (KMN) Dobovec, od leta 2016 FUTSAL KLUB DOBOVEC. Takrat se nikomur niti sanjalo ni v kaj bo prerasel majhen vaški klub.

Klub je začel delovati v težkih pogojih, saj ni bilo finančnih sredstev in tudi infrastrukture ne – asfaltnega igrišča.

Do leta 1985 se je nogomet igral na starem igrišču ob železniški postaji, ki je bilo nasuto z odpadnim lešem. Klub pa je nastopal v Rogaški ligi brez vidnejših rezultatov.

Leta 1985 so v Dobovcu zgradili asfaltno igrišče in ga opremili s pripadajočo razsvetljavo, ki jo je v takratnih časih premogel le malokdo. Začel se je vzpon nogometa v Dobovcu.

Klub je začel nastopati po turnirjih in zbral več kot 100 različnih pokalov, pomembnejši krasijo vitrine Gostišča pri Janku in bivšega gostišča pri Cvetki, ki sta bila tudi prva sponzorja kluba.

V ligaškem tekmovanju smo prvič slavili leta 1993, ko smo postali prvaki lige »Rogaška« in se tako uvrstili v »super ligo«.

V tej ligi so nastopale najboljše ekipe iz bivše občine Šmarje pri Jelšah, naši ekipi je uspelo osvojiti dva naslova. Na tem nivoju je bila ekipa premočna, zato je začelo takratno vodstvo, skupaj z igralci, načelu katerih je bil Jože Mordej (t.i. Joco), razmišljati o novih izzivih »o državni ligi«.

Na letni skupščini kluba leta 1995 si je vodstvo kluba zadalo cilj, da se preko celjske in druge državne lige uvrsti v prvo državno ligo, in sicer v naslednjih petih letih, kar je bil precej velik cilj za tako majhen kraj.

V sezoni 2000/2001 se je zgodil prelomni trenutek v zgodovini kluba, ekipa KMN Dobovec se je z zmago nad ekipo Bronxov iz Kopra uvrstila v prvo državno ligo.

Majhen kraj s kakšnih dvesto prebivalcev je dobil prvoligaša, kar je zavidanja vreden podvig za celotno Obsotelje in Kozjansko.

TO JE BIL TRENUTEK, KO SO SANJE POSTALE RESNIČNOST!

Uresničitev sanj je za sabo potegnilo veliko dela, ki ga je prineslo nastopanje na najvišjem državnem nivoju.

Vsi v klubu, ki mu nihče ni obetal drugega, kot hitro selitev v nižji rang tekmovanja, so strnili vrste in se

podali v boj za pridobivanje finančnih sredstev.

Njihov trud je bil poplačan in KMN Dobovec je na presenečenje celotne športne javnosti, ostal v prvi ligi vse do danes, kar je občudovanja vreden dosežek.

Na presenečenje vseh je klub iz bližine izvira mejne reke Sotle postal pravo »središče« za razvoj mladih talentov, ki so svojo kvaliteto pokazali tudi v dresu z državnim grbom.

Kar nekaj igralcem je uspešno nastopalo v izbrani vrsti, še posebej je potrebno omeniti v zadnjem obdobju brata Mordej Roka in Alena, Uroša Kroflič, Marka Gotlina – odličnega vratarja, Aleša Poredski, Cvetkota Koserniki, Petra Stresa.

V sedanji reprezentančni postavi igrata brata Mordej (Rok in Alen), ki spadata v sam vrh najboljših igralcev futsala v Sloveniji. Občasni reprezentanti so Sebastijan Drobne, Dejan Bizjak ter Aleš Vrabel

Majhni zaselek iz občine Rogatec, pozna danes skoraj vsa Slovenska športna javnost, seveda ne samo po mednarodnem mejnem prehodu Dobovec, temveč po odličnem malonogometnem klubu, ki je ponos kakšnih 3000 občanom občine Rogatec.

Občinska uprava z g. županom Martinom Mikoličem se je odločila, da pomaga klubu z izgradnjo moderne športne dvorane ob OŠ Rogatec.

Tja smo se preselili leta 2009, v njej igramo vsa domača srečanja, pred tem pa smo gostili svoje nasprotnike v Rogaški Slatini.

Za veliko pridobitev smo občinskemu vodstvu z županom zelo hvaležni.

Da v klubu delamo dobro in da smo na pravi poti, kažejo odlični dosežki mladih selekcij, saj so osvojile skupaj že osem državnih naslovov:

 

- 1998 so bili najboljši fantje U-17,

- 2009 ekipa U-21,

- 2010 sta osvojili državni naslov kar dve naši ekipi, in sicer U-18 in U-21,

- 2011 sta potrdili premoč z novima naslovoma ekipi U-18 in U-21,

- 2012 je novi naslov osvojila ekipa U-18,

- 2013 je svoj četrti zaporedni naslov osvojila ekipa U-18.

 

NAJVEČJI KLUBSKI USPEHI SO:

- DRŽAVNI NASLOV V SEZONI 2014/15,

- OSVOJITEV SUPER POKALA 2015,

- " DESETO MESTO" V FUTSAL LIGI PRVAKOV 2015 !

 

Dodati je potrebno tudi pet nastopov v finalu FUTSAL POKALU SLOVENIJE !

Vsi ti dosežki so povezani z visokimi finanćnimi sredstvi, ki pa jih žal konstantno primanjkuje, saj delujemo v okolju, ki ima slabše razvito gospodarstvo.

Vsi omenjeni pokali in uspehi so zagotovo odraz in plod zagnanosti, požrtvovalnosti, pripadnosti in ljubezni do kluba ter gojenja tega športa, peščice zanesenjakov, ki so s svojim delom in odrekanjem dokazali, da se lahko tudi v tako majhnem kraju, kot je Dobovec, dosežejo vrhunski rezultati.

Upam, da sem vam uspel na kratko prikazati zgodovino našega kluba, zagnano in požrtvovalno delo ter naše uspehe. Na slednje smo resnično ponosni!

Z VSEMI MOČMI SE BOMO TRUDILI IZPOLNITI ZAUPANJE NAŠIH SPONZORJEV!

PREDSEDNIK KMN DOBOVEC

Pivovarna KOZEL

 

                                                                                                             

                                                                             Slavko PAVLOVIČ, maj 2016